Bio-energie
Dode vissen als grondstof voor biogas bij cruisemaatschappij

Dode vissen als grondstof voor biogas bij cruisemaatschappij

30 november 2018

Dode vissen: wat kun je daarmee doen? De Noorse cruiseoperator Hurtigruten gaat ze gebruiken om biogas mee te maken. Dat gas moet gebruikt worden om zes cruiseschepen aan te drijven.

De cruisemaatschappij verzorgt veerdiensten binnen Noorwegen en vervult daarmee een belangrijke rol in de Noorse transportsector. De maatschappij wil in 2021 tenminste zes schepen laten varen op een combinatie van vloeibaar biogas, LNG en batterijen. “Uiteindelijk willen we onze schepen volledig emissievrij aandrijven”, stelt CEO Daniël Skjeldam.

Dode vissen

Het vloeibare biogas moet gewonnen worden uit organisch afval van onder andere hout en dode vissen. “Wat andere mensen zien als een probleem, zien wij als een grondstof en een oplossing”, zegt Skjeldam. Noorwegen heeft een grote bosbouw- en visserij-industrie, waar veel biologisch afval geproduceerd wordt. Door dat op te waarderen tot biogas kan het toch gebruikt worden. In Noorwegen wordt biogas al op kleine schaal gebruikt in het openbaar vervoer.

Verduurzaming

Hurtigruten bouwt op dit moment drie hybride schepen die worden aangedreven door batterijen. Die moeten tussen 2019 en 2021 aan de vloot worden toegevoegd. In totaal wordt er 7 mrd Noorse Kronen (€ 720 mln) geïnvesteerd in het vergroenen van de vloot. In 2050 wil het bedrijf CO2-neutraal werken.

Vanaf 2019 wordt er alleen nog recyclebaar plastic gebruikt aan boord van de schepen.  “Dit is nog maar het begin. We zijn de grootste expeditie-cruisemaatschappij ter wereld, dat zorgt voor een verantwoordelijkheid”, meent CEO Skjeldam. “De veranderingen in het Poolgebied de laatste 20 tot 30 jaar zijn niet veroorzaakt door CO2 uitstoot daar, maar je ziet het effect van uitstoot op andere plaatsen eerst in het Poolgebied”, legt hij uit aan persbureau Reuters.

Nederlands gebruik

Het gebruik van afval van dode vissen gebeurt overigens ook in Nederland. Tapijtmaker Interface gebruikt groengas dat gewonnen wordt uit visafval. Het gas wordt wel gefilterd, zodat de herkomst niet te ruiken is.

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl

 

Alle platformen van ODE