Bio-energie
In Zweden rijden bussen op afvalwater.

In Zweden rijden bussen op afvalwater.

30 november 2018

En ze zijn 90% minder vervuilend dan de bussen uit de 20e eeuw die nog steeds overal ter wereld rijden.

Tot ziens in de bus. Zoals we reeds wisten is Noord-Europa de kampioen van het propere vervoer. In Oslo is het stadscentrum al autovrij, maar Stockholm, met zijn bussen op het afvalwater van de stad, doet het ook niet slecht. De Zweedse hoofdstad heeft de dieselbus al enkele jaren op stal gezet en heeft een proper, hernieuwbaar en koolstofvrij openbaar vervoersnetwerk opgebouwd. En dat is te danken aan een "propere brandstof": water.

Batterijen opgeladen in 6 minuten. Dankzij een contract met de Frans-Canadese operator Keolis recycleert Stockholm al het afvalwater van de stad en stuurt het rechtstreeks naar een fabriek van 1941, waar het langzaam vergist voor de productie van biomethaan, dat nodig is om propere bussen de hele dag te doen laten rijden. Met de elektrische hybride motor op biodiesel kunnen ze tot 8 kilometer afleggen dankzij herlaadbare batterijen in slechts zes minuten en bij gebrek aan vocht neemt de biodieselmotor het over. Door deze innovatieve manier van denken over de stad in beweging behoort Stockholm tot de wereldleiders op het gebied van groene mobiliteit, aangezien het de luchtvervuiling met 90% doet dalen.

Conclusie, aan het einde van elk jaar: komt er 80.000 ton minder CO2 in de atmosfeer terecht, het equivalent van 40.000 auto's in omloop. Deze keer willen we echt dat het "Stockholm syndroom" de planeet overneemt.

Bron: www.detours.canal.fr 

Alle platformen van ODE