Bio-energie
Europa's eerste proefproject voor het afvangen en opslaan van koolstof uit bio-energie binnenkort een feit

Europa's eerste proefproject voor het afvangen en opslaan van koolstof uit bio-energie binnenkort een feit

21 december 2018

Het proefproject volgens de innovatieve Bioenergy Carbon Capture and Storage (BECCS) technologie in de elektriciteitscentrale van Drax Power start in de komende weken met het afvangen van de eerste kooldioxide (CO2).

Indien succesvol, zal het zes maanden durende proefproject een ton CO2 per dag afvangen van de gassen die worden geproduceerd wanneer hernieuwbare energie wordt opgewekt met behulp van biomassa in Drax - de grootste energiecentrale van het Verenigd Koninkrijk, nabij Selby in North Yorkshire.

BECCS is van vitaal belang voor de wereldwijde inspanningen om de klimaatwijziging tegen te gaan, omdat de technologie betekent dat de gassen die de wereldwijd de oorzaak zijn van het broeikaseffect, tegelijk met de productie van elektriciteit uit de atmosfeer kunnen worden verwijderd. Dit betekent dat met de opwekking van elektriciteit de koolstofaccumulatie in de atmosfeer zou kunnen beginnen te verminderen - van vitaal belang voor de aanpak van de klimaatverandering.

Drax werkt samen met het in Leeds gevestigde C-Capture en investeert 400.000 pond in wat het eerste van verschillende proefprojecten in de centrale zou kunnen zijn om een snelle, goedkopere demonstratie van BECCS te leveren.

Drax Power Station werd het grootste decarbonisatieproject in Europa door het upgraden van twee derde van zijn productie-eenheden dat nu biomassa zal gebruiken in plaats van steenkool en, als het BECCS-proefproject succesvol is, zal het de mogelijkheden onderzoeken voor een soortgelijke herbestemming van bestaande infrastructuur om meer koolstofbesparingen te realiseren.

De Royal Academy en de Royal Society of Engineers hebben geschat dat BECCS het mogelijk kan maken om tegen 2050 50 miljoen ton CO2 per jaar af te vangen - ongeveer de helft van de nationale emissiedoelstelling.

Will Gardiner, CEO van Drax Group, zei: "Ons BECCS-proefproject is de eerste stap van het Verenigd Koninkrijk om een belangrijke technologie te leveren in de strijd tegen klimaatverandering. Als dit project succesvol is, zou Drax de eerste koolstofnegatieve energiecentrale ter wereld kunnen worden - iets wat velen tien jaar geleden nog niet voor mogelijk hadden gehouden.

In de strategie voor schone groei van de regering werd BECCS geïdentificeerd als één van de verschillende technologieën die zou kunnen zorgen voor de verwijdering van de uitstoot uit de atmosfeer en kan bijdragen tot het op lange termijn koolstofarm maken van de atmosfeer.

Tijdens de zomer is er gewerkt aan de ontwikkeling van het oplosmiddel C-Capture dat compatibel is met het rookgas uit biomassa van Drax Power Station. Dit werd met succes afgerond, samen met een studie op laboratoriumschaal naar de haalbaarheid van het hergebruik van de rookgasontzwaveling (FGD) absorbers in de centrale.

De FGD-apparatuur is van vitaal belang voor de vermindering van de zwavelemissies van steenkool, maar het is niet langer nodig om de zwavel te controleren op de vier productie-eenheden in Drax die zijn opgewaardeerd om biomassa te gebruiken, omdat de gebruikte houtpellets een minimaal zwavelgehalte produceren.

Het C-Capture team is nu overgegaan naar de tweede fase van het demonstratieproject, met de installatie van een demonstratie-unit. Eenmaal in gebruik genomen zal het de CO2 die door de verbranding van de biomassa wordt geproduceerd, isoleren.

C-Capture is een spin-out van de afdeling Scheikunde van de Universiteit van Leeds, opgericht door financiering van IP Group Plc.

Bron: www.gasworld.com

Alle platformen van ODE