Bio-energie
Zoutproductie Nouryon duurzamer door ‘groene' stoom

Zoutproductie Nouryon duurzamer door ‘groene' stoom

26 februari 2019

De zoutproductie van chemiebedrijf Nouryon wordt duurzamer. Met duurzaam opgewekte 'groene' stoom uit een biomassacentrale moet het bedrijf in het Overijsselse Hengelo jaarlijks duizenden tonnen CO2 minder uitstoten.

De stoom is afkomstig van een biomassacentrale van de Twentse afvalverwerker Twence. De fabriek van Nouryon bevindt zich op anderhalve kilometer afstand in Hengelo. Beide bedrijven werken al jaren samen; sinds 2011 levert Twence stoom aan Nouryon.

De stoom, die door een pijpleiding bij Nouryon terechtkomt, wordt gebruikt om pekelwater te laten indampen. Hierna blijft zout over. Door de samenstelling van het restafval dat verbrand werd, werd de geleverde stoom voor de helft als duurzaam aangemerkt, stelt Nouryon.

Groene stoom

Na de opening van een vernieuwde biomassacentrale kan de afvalverwerker nu volledig groen opgewekte stoom leveren. Nouryon bespaart met de stoom van Twence ongeveer 60 tot 80 miljoen kubieke meter aardgas. Dit staat gelijk aan het gemiddelde verbruik van 35- tot 45.000 huishoudens. De stoom zorgt er ook voor dat Nouryon 50.000 ton CO2 per jaar minder uit hoeft te stoten; dit komt neer op de uitstoot van 400 miljoen autokilometers.

Onmisbaar

“Het zout uit Hengelo is onmisbaar voor de Nederlandse en Duitse industrie, maar de productie heeft veel warmte nodig. Daarom zetten wij onverminderd in op groene energie en zien we deze samenwerking met Twence als een belangrijke stap in de verdere verduurzaming van onze processen en producten”, stelt Knut Schwalenberg, directievoorzitter van Nouryon Nederland.

CO2

Twence levert de warmte die in de biomassacentrale vrijkomt, aan bedrijven in de omgeving en aan de stadsverwarming in Enschede. De afvalverwerker doet zelf ook het nodige aan CO2-vermindering. Zo wordt de CO2 die ontstaat bij de vuilverbranding gebruikt om de verbrandingsinstallatie te reinigen en wordt een ander deel van de CO2 afgevangen en verwerkt tot bakpoeder. Met de warmte uit de biomassacentrale verwacht de afvalverwerker jaarlijks 39 miljoen kuub aardgas te kunnen besparen.

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl

Alle platformen van ODE