Bio-energie
Schip op biobrandstof maakt Heineken’s transport duurzamer

Schip op biobrandstof maakt Heineken’s transport duurzamer

28 maart 2019

Bierbrouwer Heineken verduurzaamt het transport van bier naar de Rotterdamse haven. Het transport van de containers met bier vindt straks plaats met een binnenvaartschip dat volledig op biobrandstof vaart.

Biobrandstof is voor Heineken geen onbekend terrein. In 2017 voer een schip van de bierbrouwer al op een blend van 30 procent biobrandstof. De 100 procent biobrandstof is een vervolg op die eerdere proef. Het schip vaart vanaf de containerterminal in Alphen aan den Rijn naar de havens in Rotterdam; daarvandaan wordt het bier over de hele wereld geëxporteerd.

Direct inzetbaar

GoodFuels maakt de biobrandstof van duurzame afvalstromen. De brandstof is volgens het bedrijf direct inzetbaar in de motor van het schip en hoeft niet eerst bewerkt te worden. Onder andere schepen van het Havenbedrijf Rotterdam varen al op biobrandstof van GoodFuels. Het project met Heineken wordt onder andere gefinancierd vanuit de stimuleringsregeling ‘Schone binnenvaart en duurzame logistiek in Rotterdam’. Het Havenbedrijf wil hiermee de binnenvaart verduurzamen.

“Deze 100 procent toepasbaarheid toont aan dat drop-in biobrandstof verreweg de snelste en makkelijkste manier is om binnenvaartschepen CO2-neutraal te krijgen. Daarnaast draagt het bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit”, stelt Dirk Kronemeijer, CEO van GoodFuels.

De proef met het binnenvaartschip is voor GoodFuels de tweede innovatie in korte tijd. Dinsdag werd in de Rotterdamse haven een zeeschip gebunkerd met stookolie waarin minder CO2 verwerkt is. De brandstof stoot daardoor 90 procent minder zwavel uit dan normale stookolie. In dit project werkt GoodFuels samen met Ikea; dat wil als de resultaten goed zijn, alle containers laten vervoeren op schepen met de biobrandstof.

Duurzame uitdagingen

De scheepvaart staat de komende jaren voor grote duurzaamheidsuitdagingen. In 2030 moeten alle schepen wereldwijd gemiddeld 40 procent minder CO2 uitstoten dan in 2008. In 2050 moet de uitstoot gehalveerd zijn. Naast het gebruik van biobrandstoffen worden ook alternatieve aandrijvingen als waterstof onderzocht.

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl

Alle platformen van ODE