Bio-energie
Boeing biedt biofuel aan op eerste vlucht nieuwe vliegtuigen

Boeing biedt biofuel aan op eerste vlucht nieuwe vliegtuigen

28 maart 2019

Vliegtuigbouwer Boeing biedt luchtvaartmaatschappijen binnenkort een mix van biofuel en kerosine aan om één van de eerste vluchten mee uit te voeren. Het gaat om de vlucht vanaf de Boeing-fabriek in Seattle naar de thuisbasis van de luchtvaartmaatschappij. De brandstof heeft landbouwafval als grondstof.

Met het programma wil de grote Amerikaanse vliegtuigbouwer het gebruik van duurzamere vliegtuigbrandstoffen een boost geven. Biofuel heeft volgens de vliegtuigbouwer 80 procent minder uitstoot. Boeing levert jaarlijks ongeveer 700 vliegtuigen af aan maatschappijen van over de hele wereld.

De eerste ‘delivery-flights’ op biofuel worden later dit jaar uitgevoerd door Alaska Airlines. De maatschappij neemt drie Boeing 737 MAX- toestellen in ontvangst (het type toestel dat nu aan de grond wordt gehouden vanwege de crash in Ethiopië) en heeft haar basis in Seattle, op enkele tientallen kilometers van de Boeing-fabriek in de staat Washington.

Testvluchten op biofuel

Voor Boeing een vliegtuig aflevert, wordt het toestel onderworpen aan een serie testvluchten. De vliegtuigbouwer heeft ook plannen om op een aantal testvluchten de optie voor biofuel aan te bieden.

“Dit is een nieuwe stap in onze lange weg om duurzame brandstoffen te adopteren en te zorgen dat de commerciële luchtvaart kan blijven groeien”, stelt Sheila Remes, vice-president strategie bij de commerciële afdeling van de maatschappij. Boeing is al langere tijd bezig met de ontwikkeling en introductie van biobrandstoffen. Vorig jaar vloog een Boeing 747 van Virgin Atlantic een vlucht op biobrandstof.

Landbouwafval als grondstof

De biofuel wordt geleverd door het Amerikaanse bedrijf World Energy. Als grondstof voor de biobrandstof wordt landbouwafval gebruikt. Eerder vlogen al vliegtuigen op frituurvet en tabak. Naast biofuel zetten grote vliegtuigbouwers ook stevig in op elektrisch vliegen.

Nederland

Ook binnen Nederland groeit de aandacht voor biofuel. Zo voert KLM al enkele jaren een aantal vluchten tussen Los Angeles en Amsterdam uit met een mix van biofuel en kerosine. Via het Corporate Biofuel Programme biofuel van de maatschappij betalen bedrijven een toeslag die gelijk is aan het prijsverschil tussen biofuel en normale kerosine. KLM investeert het bedrag in de aankoop van de duurzame kerosine. Onder andere de TU Delft, gemeente Amsterdam, ABN Amro en ingenieursbureau Arcadis doen mee aan het programma.

Biofuel van Nederlandse bodem

Het Nederlandse bedrijf SkyNRG is bovendien al langere tijd bezig met de ontwikkeling van bio-kerosine. Het bedrijf levert ook aan KLM en maakt biofuel van onder andere frituurvet. In een uitzending van DuurzaamBV Radio spraken we eerder met Maarten van Dijk, CEO van SkyNRG.

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl

Alle platformen van ODE