Bio-energie
Rapport voorbehandeling biomassa voor bio-energie

Rapport voorbehandeling biomassa voor bio-energie

26 april 2019

IEA Bioenergy heeft het volgende rapport uitgebracht: Biomass pretreatment for bioenergy Report

Dit rapport geeft een overzicht van de realisaties van een intertaskproject hoe de toepassing van bepaalde technologieën van voorbehandeling van biomassa bestaande bioenergieleveringsketens flexibeler, efficiënter en rendabeler kan maken.

Door de voorbehandelingsactiviteiten van de biomassa zoals het wassen, het drogen, het zeven, het uitlogen of thermische voorbehandeling op laagwaardige biomassa toe te passen, zal de industrie zijn zijn hulpbronnen kunnen uitbreiden en de flexibiliteit van diverse omzettingstechnologieën kunnen verhogen.

Deze voorbehandelingsopties kunnen aanzienlijke voordelen opleveren voor de biomassasector, waaronder:

  • Het gebruik van biomassa van lagere kwaliteit voor de omzetting van brandstoffen mogelijk maken - waardoor het aanbod van beschikbare biomassabronnen wordt vergroot.
  • De productie van brandstoffen met een grotere volumedichtheid van de energie, waardoor de transportkosten en logistieke uitdagingen worden beperkt.
  • Door biomassa om te zetten in brandstoffen die dichter bij fossiele brandstoffen staan, zal de noodzaak voor energiecentrales om nieuwe infrastructuur te bouwen voor het gebruik van de brandstoffen worden verminderd; deze brandstoffen zullen ook een lagere impact hebben op de totale prestaties van de centrale.

In dit rapport worden de bevindingen van vijf casestudy's samengevat die de toegevoegde waarde van de voorbehandeling van biomassa voor bepaalde hulpbronnen en toepassingen voor eindgebruikers aantonen:

  • Torrefactie van biomassa
  • Beheer van vocht, fysieke eigenschappen, as en dichtheid als voorbehandelingspraktijken in de Canadese toeleveringsketens voor bosbiomassa
  • Voorbehandeling van vast stedelijk afval (VHA) met het oog op vergassing
  • De technologie van het stoomexplosieproces
  • Uitloging als voorbehandelingsmethode voor de biomassa van kruidachtige biomassa: afval van suikerriet en restanten van palmoliemolens.

 

Meer informatie over dit rapport is beschikbaar op de website van IEA Bioenergy.

Bron: IEA

Alle platformen van ODE