Bio-energie
Nederlandse gecrowdfunde biogasinstallatie levert eerste biomethaan aan het net

Nederlandse gecrowdfunde biogasinstallatie levert eerste biomethaan aan het net

21 juni 2019

In Nederland heeft HoSt aangekondigd dat de biogasinstallatie in Alphen-Chaam na een succesvolle test van 24 uur vorige week haar eerste biomethaan aan het regionale gasnet heeft geleverd.

In augustus 2018 werd er begonnen met de bouw van de biogas-to-biomethaancentrale en het biogasproject 'Van Eijck Groengas' was het allereerste biogasproject op het crowdfunding platform Oneplanetcrowd. Binnen een week werd het streefbedrag van 900.000 euro gehaald en werd in totaal 1,1 miljoen euro voor het project opgehaald.

Met behulp van de anaerobe vergistingstechnologie (AD) verwerkt de biogasinstallatie 43 650 ton mest en maximaal 5 procent agrarische nevenproducten per jaar tot 2,4 miljoen Nm3 biomethaan, dat aan het regionale gasnet wordt geleverd. Het digestaat wordt gescheiden: de dunne fractie wordt geleverd aan akkerbouwers.

Om het warmteverbruik te dekken, wordt een maximale warmteterugwinning toegepast door het gebruik van een warmtepomp, wat resulteert in een hoog totaal rendement van de installatie. Alle producten worden opgeslagen in gesloten ruimten en de uitgaande lucht wordt eerst behandeld met een geavanceerde luchtbehandelingstechniek om de geur te minimaliseren.

Naast de turn-key levering en bouw van de biogasinstallatie en opwaarderingstechnologie, zal HoSt ook het onderhoud van het biogas opwaarderingssysteem verzorgen op basis van een 24/7 servicecontract. De installatie ontvangt de stimuleringsregeling SDE (Stimulering van duurzame energieproductie) van de Nederlandse overheid.

Bron: https://bioenergyinternational.com

 

Alle platformen van ODE