Bio-energie
Biogas oplossing voor onzuivere keukenrook

Biogas oplossing voor onzuivere keukenrook

27 september 2019

Biogas is niet giftig. Het is kleur- en reukloos en een ideale brandstof die voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt, zoals koken en verlichting.

Een aantal Oegandezen kookt nog steeds met hout en houtskool in open haarden en inefficiënte kachels. In slecht geventileerde huizen kan de rook binnenshuis 100 keer hoger zijn dan het aanvaardbare niveau. Vooral vrouwen en jonge kinderen, die de meeste tijd in de keuken doorbrengen, zijn het meest blootgesteld.

Gemiddeld kost een zak houtskool vandaag de dag Shs100.000 en voor een gezin van zeven personen die de ontberingen van het koken van ontbijt, lunch en avondeten doorstaan, volstaat een zak maar voor één week. In een maand zal zo'n gezin alleen al voor het koken Shs400.000 aan brandstof uitgeven. Een jaar geleden stonden Martha Egunyu en haar man voor het dilemma. Egunyu is een secretaresse die in Busambaga, Entebbe, woont.

"We zijn beiden werkzaam als ambtenaar, dus zelfs met onze twee salarissen was het koken te duur geworden. En deze kosten waren exclusief het geld dat we besteedden voor de aankoop van voedsel. Gelukkig is mijn man een chauffeur, dus soms, als hij het land in reisde, kocht hij goedkoop zakken houtskool. Maar hij reist niet elke maand en op dagen dat er geen geld was, kochten we een bassin met houtskoolresten (olusenyente) om ons voedsel te koken," zegt ze.

Naast de kosten zegt Egunyu, wiens keuken in een houten structuur naast haar huis staat, hield het koken met houtskool gezondheidsrisico in voor haar meid. "Onze keuken heeft geen ramen, dus als we een zak slechte houtskool met halfopgebrande stokjes zouden kopen, zou er veel rook uit de sigiri (houtskoolkachel) komen. Dit betekende dat ze dagenlang een verstopte neus zou hebben," zegt ze.

Voordelen van koken met biogas

Tijdens een bezoek aan het dorp in Soroti vond Egunyu een biogasvergister in het huis van haar zus.

"Mijn zus zei dat ik het meest behoefte had aan koeienmest, die ze in overvloed had, omdat ze 10 koeien heeft. Mijn man bouwde ons huis op een vrij groot stuk land, dus toen we de voordelen van het gebruik van biogas bespraken, kochten we drie koeien.

Egunyu's huishouden is nu één van de meer dan 7.800 huishoudens die biogas gebruiken om te koken en te verlichten in Oeganda.

"Wij hebben het voordeel dat onze kookkosten zijn gedaald. Naast de installatie van de biovergister, die ons ongeveer Shs2m heeft gekost, zijn onze belangrijkste kosten het voeren van de koeien", zegt ze en voegt daaraan toe dat het koken met biogas veel schoner is omdat het fornuis geen rook uitstoot.

Egunyu is niet de enige Oegandese die is opgevoed met het geloof dat alleen houtskool en brandhout kan worden gebruikt om te koken. Meer dan 90 procent van de Oegandese bevolking is hiervan afhankelijk om te koken. Uit een statistisch rapport van het Oegandese Bureau voor de Statistiek uit 2015 blijkt dat in 2009/2010 de waarde van de huishoudelijke uitgaven voor brandhout en houtskool Shs409,1 miljard bedroeg. Dit was een stijging ten opzichte van Shs32,8 miljard vijf jaar eerder, in 2005/2006.

Bron: https://www.monitor.co.ug

Alle platformen van ODE