Bio-energie
Noorse stad introduceert 189 bussen die op biogas en biodiesel rijden

Noorse stad introduceert 189 bussen die op biogas en biodiesel rijden

27 september 2019

Een Noorse stad heeft 189 milieuvriendelijke bussen op biogas en biodiesel in haar openbaarvervoersvloot geïntroduceerd in een poging om de CO2-uitstoot te verminderen.

De nieuwe MAN Lion-bussen in Trondheim, de op twee na grootste stad van Noorwegen, zijn sinds augustus in gebruik en worden gerund door de grote transportbedrijven Vy Buss AS en Tide Buss AS. In termen van brandstof betekent dit dat chauffeurs zowel aardgas als biogas kunnen gebruiken.

Rudi Kuchta, hoofd product en verkoop bij MAN Truck & Bus, zei: "We zijn blij dat de twee grootste transportbedrijven in Noorwegen hun vertrouwen in ons hebben gesteld.

"De bussen worden aangedreven met biogas of biodiesel, wat betekent dat ze uitstekend passen in de rustige en natuurlijke omgeving in Trondheim.

De solobussen zijn 12 meter lang en voorzien van een E2876 LUH Euro 6 gasmotor, waardoor bestuurders zowel aardgas als biogas kunnen gebruiken. De bestelling omvatte ook twee varianten van de 18 meter lange Man Lion's City G (A23) gelede bus - één met een D2066 LUH-dieselmotor en één met een E2876 LUH-gasmotor. Beide varianten voldoen aan de Euro 6-emissienorm. Vy Buss AS en Tide Buss AS ontvingen ook de stadsbussen van MAN Lion City L LE (A44). Deze 15 meter lange lagevloervoertuigen zijn voorzien van de D2066 LUH-dieselmotor en worden aangedreven met biodiesel.

"Wij zijn al meer dan 75 jaar gedreven door en gericht op dit onderwerp", zegt Jan Aichinger, hoofd productmarketing bij MAN Truck & Bus, "wij zijn niet voor niets de Europese markt- en technologisch leider in de gasgestookte stadsbussensector.

"Met de exploitatie van biogasvoertuigen geven Vy Buss AS en Tide Buss AS een duidelijk signaal af met betrekking tot de bescherming van het milieu. Een gasbus op biogas is momenteel immers de meest economische en milieuvriendelijke oplossing voor een vrijwel CO2-neutrale vorm van openbaar vervoer".

Bron: https://www.bioenergy-news.com

 

Alle platformen van ODE