Bio-energie
Nederland krijgt fabriek voor biokerosine SkyNRG

Nederland krijgt fabriek voor biokerosine SkyNRG

30 september 2018

Nederland krijgt een fabriek voor biokerosine. Het gaat om een miljoeneninvestering. De provincie Groningen wordt genoemd als mogelijke locatie, maar dat is nog niet definitief, meldt het AD. KLM zou de door SkyNRG te produceren brandstof gaan gebruiken om schoner te vliegen.

De plannen worden bevestigd door Maarten van Dijk, directeur van SkyNRG. Dat is het bedrijf dat de fabriek wil gaan bouwen. "We zitten nu in de laatste fase van het selecteren van een locatie en van leveranciers. Ik denk dat we eind dit jaar of begin volgend jaar definitief naar buiten kunnen treden." Van Dijk noemt Rotterdam en Amsterdam als mogelijke alternatieven voor Groningen.

De bouw van een Nederlandse fabriek zorgt voor flink wat werkgelegenheid, zowel bij de bouw als wanneer hij in bedrijf is. Niet enkel direct, ook indirect, in de vorm van productie en transport van biomassa. Volgens een bron gaat het in eerste instantie om een investering van vijf tot tien miljoen euro. Het zou de eerste fabriek voor biokerosine in Noordwest-Europa worden.

KLM, een van de grondleggers en belangrijk aandeelhouder van SkyNRG, bevestigt dat er plannen zijn voor een biokerosinefabriek, maar wil er niet veel over kwijt.

SkyNRG is al geruime tijd actief op het gebied van levering van biobrandstoffen aan de luchtvaart. KLM heeft in de afgelopen jaren al regelmatig reguliere vluchten (deels) op biobrandstof laten vliegen. Op dit moment wordt de biobrandstof gehaald bij een raffinaderij in Los Angeles.

Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

 

Alle platformen van ODE