Bio-energie
Nieuwe fabriek produceert 42 miljoen kubieke meter aan groengas

Nieuwe fabriek produceert 42 miljoen kubieke meter aan groengas

29 oktober 2018

Leverancier van schone brandstoffen PitPoint en biobrandstoffenfabriek Hardenberg gaan samen groengas produceren. Met de komst van een nieuwe fabriek wordt de productiecapaciteit van biobrandstoffen uit afval op termijn met 42 miljoen kubieke meter uitgebreid. Dit moet biobrandstoffen uiteindelijk concurrerend maken met fossiele brandstoffen.

PitPoint speelt met de investering in op de groeiende vraag naar groengas in transport. Een rapport van brancheorganisatie NGVA stelde eerder dat het gebruik van groengas een effectieve methode is om klimaatverandering tegen te gaan en luchtkwaliteit op een kost-efficiënte manier te verbeteren. “Om aan de toekomstige vraag te voldoen is het van belang dat we investeren in de hele keten”, zegt Jan Theo Hoefakker, CEO van PitPoint.

Tweede generatie biobrandstoffen

De partijen zetten de fabriek samen met Bio Rights, een eco-technologie onderneming die duurzame energiefabrieken ontwikkelt, op. Het doel van de samenwerking is om met de nieuwe fabriek versneld de productiecapaciteit van tweede generatie biobrandstoffen uit te bouwen. Tweede generatie biobrandstoffen worden uit afval gemaakt. Daardoor is er geen conflict tussen voedsel en brandstoffen zoals met de eerste generatie het geval kan zijn.

De fabriek in Hardenberg gaat op termijn ongeveer 42 miljoen kubieke meter schoon en hernieuwbaar gas per jaar produceren. Dit staat gelijk aan de gasbehoefte van 30.000 huishoudens.

Innovatief productieproces

In de productie van het opgewaardeerde biogas wordt een combinatie van een aantal bewezen technologieën op een industriële schaal gebruikt. Als grondstoffen worden bewerkte mest en bermgras uit de omgeving van Hardenberg gebruikt. 

Bermgas wordt ook al op andere plaatsen ingezet om biobrandstof van te produceren. Zo bespaart de provincie Drenthe jaarlijks 358 ton aan CO2-uitstoot doordat afvalverwerker Attero het gemaaide bermgras in schone brandstof omzet. 

Bron: www.Duurzaambedrijfsleven.nl

 

Alle platformen van ODE