Bio-energie
Koolstofopslag, een volgende stap in het Europese klimaatbeleid

Koolstofopslag, een volgende stap in het Europese klimaatbeleid

31 mei 2024

Het VEKA kondigde op ons eerste Vlaams Bio-Energieforum reeds aan dat Europa werk maakt van wetgeving rond het uniformiseren en officialiseren van koolstofopslag en -verwijdering. De eerste wetgevende kaders zijn ondertussen een feit: de Verordening inzake koolstofverwijdering en koolstoflandbouw (CRCF) werd op 10 april gestemd in het Europees Parlement. 

Deze Verordening geeft een basis aan de EU-brede vrijwillige kaders voor de certificering van technologische koolstofverwijdering, koolstoflandbouw en koolstofopslag in producten die in Europa zijn gegenereerd. Het stelt EU-kwaliteitscriteria vast en schetst monitoring- en rapportageprocessen om investeringen in innovatieve technologieën voor koolstofverwijdering en duurzame oplossingen voor koolstoflandbouw te vereenvoudigen en greenwashing aan te pakken. 

Voor de bio-energiesector betekent dit dat de vrijwillige berekeningen rond koolstofopslag in de bodem door gebruik van compost of biochar, of het gebruik van biogebaseerde materialen, kwaliteitseisen en rapporteringseisen opgelegd krijgen. Eens deze uniform zijn, kan Europa er doelstellingen aan koppelen. Een evolutie die ervoor zorgt dat ook de andere bijdragen van bio-energie aan klimaat meer gehonoreerd worden dan louter per geproduceerde energie-inhoud.  

Dan kan het niet anders dat ‘complexe’ maar noem het liever geïntegreerde bio-energieinstallaties een zeer grote reductie aan koolstof zullen kunnen voorleggen: productie van hernieuwbare energie, CO2-captatie uit de (rook/bio)gassen, gebruik van de biogene CO2 in materialen, koolstofopslag en gebruik in digestaat/compost/biochar.

Alle platformen van ODE