Bio-energie
ETS 2 - Het nieuwe emissiehandelsysteem vertaald naar Vlaanderen

ETS 2 - Het nieuwe emissiehandelsysteem vertaald naar Vlaanderen

31 mei 2024

Om de klimaatdoelstellingen te realiseren, lanceerde de Europese Commissie het Fit for 55 pakket. Dit pakket omvat een reeks voorstellen om EU-wetgeving te actualiseren en de broeikasgasuitstoot met minstens 55% te laten dalen (t.o.v. 1990) tegen 2030. Als onderdeel van dit pakket werd het Europees emissiehandelssysteem (EU-ETS) opgefrist en werd een nieuw emissiehandelssysteem voor gebouwen, wegvervoer en kleine industrie in het leven geroepen. Hier is het niet de eindgebruiker die gereguleerd wordt maar de brandstofhandelaars. Een uitgebreide uitleg omtrent de werking van het systeem kan geraadpleegd worden in het afgelopen wintermagazine, in ons gesprek met expert Sem Oxenaar (RAP®). 

Europees emissiehandelssysteem (EU-ETS) opgefrist en werd een nieuw emissiehandelssysteem voor gebouwen, wegvervoer en kleine industrie in het leven geroepen. Hier is het niet de eindgebruiker die gereguleerd wordt maar de brandstofhandelaars. Een uitgebreide uitleg omtrent de werking van het systeem kan geraadpleegd worden in het afgelopen wintermagazine, in ons gesprek met expert Sem Oxenaar (RAP®). 

In België zullen de verschillende gewesten instaan voor het opvolgen van de verplichtingen als bevoegde autoriteit. Om dit op een zo uniform mogelijke manier te doen, wordt er momenteel gewerkt aan een samenwerkingsakkoord tussen de gewesten en federale overheid. Binnen Vlaanderen is de bevoegde autoriteit het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA), met het afleveren van de broeikasgasvergunning en de opvolging van de rapporteringsverplichting. 

De gereglementeerde entiteit wordt bepaald aan de hand van de wet van 22 december 2009 betreffende algemene regeling inzake accijnzen. Het toepassingsgebied is gedefinieerd als de uitslag tot verbruik van brandstoffen die worden gebruikt voor de verbranding in de gebouwensector, de wegvervoerssector en aanvullende sectoren. Momenteel wordt er rekening gehouden met het standaard toepassingsgebied zoals gedefinieerd door de Europese Commissie. De Vlaamse Regering kan later nog opt-in's toevoegen zoals bijvoorbeeld binnenscheepvaart. 

In de Belgische context is het verplicht als biomethaanproducent met een leverancier te werken. Deze is dan ook de gereglementeerde entiteit. Voor de verbranding van biomethaan kan in de emissierapportering een uitstoot van 0 toegekend worden indien het biomethaan gecertificeerd is volgens een Europees erkend certificatieschema. 

Tekst: Biogas-E

Alle platformen van ODE