De voorzitter van Warmtenetwerk Vlaanderen Koen Van Overberghe opende de namiddag. De snelheid van de implementatie van de Green Deal geeft hem een aantal bezorgheden hoe de verschillende aspecten zullen vallen. Een terechte vraag waarop heel wat sprekers in de presentaties die volgden dieper op in zijn gegaan.
In de eerste sessie rond bio-energie en warmtenetten in de emissiehandel, besprak Bram De Botselier (VEKA) de impact van de inpassing van afvalverbranding in het bestaande ETS-systeem Bram De Botselier. Volledige inpassing is nog niet beslist door Europa, wat wel al beslist is dat er een monitoring van de emissies moet gebeuren. Lidstaten zijn ook vrij om afval sneller in het systeem in te geschakene (opt-in) zoals nu al door Denemarken, Lithouwen en Zweden gebeurd of als de beslissing van Europa er komt om later in te stappen tot 2031 (opt-out).
Van ETS 1 naar ETS 2: Sam Oxenaar van RAP besprak de modaliteiten en de tijdslijn van ETS 2 in Europa. ETS 2 gaat van start in 2027, ten laatste in 2024, start op 45 €/ton CO2 equivalent en wordt opgelegd aan fossiele brandstoffen voor transport en verwarming. De reductie van 42% tegen 2030 moet gehaald worden op Europees niveau, niet per lidstaat. Een belangrijke vraag is hoe de prijzen zullen evolueren, dat blijft een voorspelling, de eerste modellen en berekeningen wijzen op een stijging vanaf midden 2030.
Hendrik-Jan Steeman van Arcadis, nam ons mee meer concreet naar de impact van al deze wetgeving op een warmtenet. Naast ETS 1 en 2 heeft ook de Energie Efficiëntie Richtlijn (EED) misschien nog wel de snelste en belangrijkste impact op de verduurzaming van een warmtenet. De richtlijn werd in Vlaanderen ook omgezet met toch een aantal aandachtspunten waar Vlaanderen sneller strenger gaat dan Europa.
Na een deugddoende koffiepauze en netwerk moment, werden we ondergedompeld in meer recente beleidsontwikkeling in de klimaattransitie, namelijk deze van de koolstof opslag en gebruik. Jan Verheke van de Minaraad zoemde even uit om meer context te geven over het hoe en waarom hiervan. Een buikgvoel dat door Jan werd benoemd is dat met deze beleidsontwikkeling er heel wat verbanden zijn te maken in een systeem, we voelen ze maar ze zijn nog niet helemaal duidelijk. Een gevoel dat vele aanwezigen toch herkennen.
Metin Bulut van Vito dook met ons diep in de technische mogelijkheden om CO2 te kunnen afvangen, opslagen en gebruiken. Welke technieken bestaan er worden er al gebruikt of zijn beloftevol. We werden verwelkomd in de wereld van adsorptie, absorptie, cryogene destillatie.
Marc Moons van Victor Goes Green, gaf een andere insteek aan opslag van CO2 en besprak de mogelijkheden van een pyrolyse installatie en productie van biochar in combinatie met warmte. Marc beschreef zijn inzichten en innovatie in Vlaanderen maar ook in Afrika wat de mogelijkheden rond biochar zijn.
Na het panelgesprek, werd genoten van een glaasje en een hapje. Een leerrijke en geslaagde namiddag !