In deze studie voerden ILVO en KUL een verkennende analyse uit van de economische haalbaarheid van een biomassahub in Vlaanderen die zich toelegt op de valorisatie van groente- en fruitreststromen. Op basis van de literatuurstudie concluderen ze dat er aanzienlijke hoeveelheden van zulke reststromen vrijkomen in Vlaanderen doorheen de hele agro-voedingsketen. Deze reststromen worden deels reeds gevaloriseerd maar niet altijd naar hoogwaardige toepassingen onder andere afhankelijk van de schakel in de keten. Hier lijken dus zeker nog verbeteringen mogelijk. Bovendien gebeurt er ook steeds meer onderzoek en worden er nieuwe technologieën ontwikkeld om hoogwaardiger te valoriseren, bijvoorbeeld voor de valorisatie tot producten voor humane consumptie en in kader van bio-raffinage.
Op de vraag of een biomassahub in Vlaanderen hiertoe zou kunnen bijdragen kunnen we geen eenduidig antwoord geven. De berekeningen uit de analyse leren ons dat de economische haalbaarheid van de biomassahub zoals gedefinieerd in de gevalstudies afhankelijk is van een aantal factoren zoals de capaciteit of schaalgrootte van hub, welke technologieën op de hub worden geïntegreerd, de efficiëntie van de processen, en de verpakkingsgrootte en het verpakkingstype van de eindproducten. Daarnaast is uiteraard ook de verkoopsprijs van het eindproduct en de aankoopprijs van de inputreststromen van belang.
Samengevat leert deze verkennende economische haalbaarheidsstudie voor een biomassahub in Vlaanderen ons dat er potentieel zou kunnen zijn voor een biomassahub om groente- en fruitreststromen (hoogwaardig) te valoriseren maar dat vooraf steeds moet worden nagegaan wat de kosten en inkomsten zijn en welke producten en reststromen relevant zijn.
De volledige studie kan hier worden nagelezen.