Bio-energie
Van basislast biomassa-WKK naar een flexibele energiehub

Van basislast biomassa-WKK naar een flexibele energiehub

22 oktober 2024

Daniel Goedhuis publiceerde binnen Taak 44 Bio-energie, een mooi voorbeeld van hoe een bio-energiecentrale zijn rol mee laat evolueren binnen de energietransitie. De auteur beschrijft hoe de bio-energie centrale in Cuijk (BECC) transformeerde van een basislast vaste biomassacentrale naar een flexibele hub voor hernieuwbare energie, die gestuurd wordt op het optimaliseren van de operationele marge in plaats van het maximaliseren van de MWh-output.

Zo is de centrale de laatste jaren steeds meer ingezet als een flexibele eenheid, die gedurende de dag op- en afschakelt op basis van de stroomprijzen per uur. De centrale werd uitgebreid met een batterij en een e-boiler en biedt zo mogelijkheden om te profiteren van onbalansmarkten en markten voor ondersteunende diensten, waardoor het gebruik van de bestaande netaansluiting werd geoptimaliseerd.

De centrale wil nog een stap verder gaan en is momenteel bezig met de ontwikkeling van een uitbreidingsproject voor koolstofafvang (CCU/CCS) en nog verdere verbeteringen  is momenteel in ontwikkeling in de verdere optimalisatie oefening.

Het volledige artikel kan hier worden teruggevonden.

Alle platformen van ODE