Bio-energie
Vlaams regeerakkoord 2024-2029: Samen werken aan een warm en welvarend Vlaanderen

Vlaams regeerakkoord 2024-2029: Samen werken aan een warm en welvarend Vlaanderen

22 oktober 2024

Momenteel wordt volop gewerkt aan coalities op lokaal niveau, ook op federaal niveau zijn de gesprekken nog volop bezig. Op Vlaams niveau is er geland in september. Het nieuwe Vlaamse regeerakkoord wordt door de coalitie samengevat als 'Samen werken aan een warm en welvarend Vlaanderen'.

In dit regeerakkoord wordt rond bio-energie niet heel veel direct gezegd, toch zijn er in het geheel van hernieuwbare energie en duurzame warmte toch wat belangrijke pistes die op tafel komen.

Bio-energie

De productie van biogas en biomethaan zal blijvend ondersteund door een systeem van verhandelbare garanties van oorsprong. 

Duurzame warmte

De nieuwe Vlaamse regering wil een aantal stappen zetten in duurzame warmte:  Zo worden de instrumenten voor de vergroening van de warmtevraag voor de brede industrie efficiënter gemaakt, dit in nauw overleg met de betrokken agentschappen (premie na audit, Call groene warmte, Ecologiepremie , GREEN, STRES…) en er wordt onderzocht of een hervorming richting een vast bedrag per lopende meter kostenefficiënt, zinvol en wenselijk is. Het gebruik van industriële restwarmte, geothermie en riothermie wordt eveneens onderzocht. Technologie-neutraliteit staat ook daar centraal. 

Verder wil de Vlaamse Regering starten binnen de Klimaatsprong een participatief traject tussen infrastructuurbeheerders, industrie, kmo-zones en overheid om de opportuniteiten te bekijken voor collectieve infrastructuur, zoals warmtenetten.

De gemeente zou een warmtenetbeheerder moeten kunnen aanstellen, met voorwaarden voor het tijdig realiseren van een warmtenet. uitbouwen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact tot een structureel dialoogplatform; opstellen van een kader voor steden en gemeenten om lokale verwarmings- en koelingsplannen op te maken, met zowel een zoneringsplan als een uitvoeringsplan.  

Uitfasering van aardgas (Energiemarkt): voor de toekomst van het distributienet voor aardgas onderzoeken we een exitbeleid, samen met de opmaak van de plannen voor lokale koude en warmtenetten. 

De Vlaamse subsidies voor fossiele energiebronnen worden geïnventariseerd en worden geleidelijk uitgefaseerd, er wordt gezorgd voor een vereenvoudiging van de regelgeving die een duidelijke richting geeft, er zal worden ontzorgd waar kan, collectieve projecten zullen worden ondersteund en er zal extra ondersteuning gegeven worden aan wie het financieel moeilijk heeft. 

Flexibiliteit 

Er zal worden ingezet op maximale flexibiliteit, datamanagement en slim netbeheer om de integratie van de hernieuwbare energiebronnen, de versnelling van elektrificatie en een competitieve, betaalbare en betrouwbare energievoorziening te blijven garanderen. 

Via de omzetting van de elektriciteitsmarktrichtlijn versterken we de flexibiliteit door onder andere netgekoppelde batterijen, bidirectionele laadsystemen en dynamische energiecontracten te bevorderen. 

Lastenverschuiving 

In het hoofdstuk Klimaat en Energie, staan de algemene voornemens voor “een voor de overheid budgetneutrale tax shift”: de Vlaamse component in de elektriciteitsfactuur mag niet verder toenemen, er komt een geleidelijke verschuiving van Vlaamse heffingen naar fossiele brandstoffen en de Vlaamse regering houdt ook rekening met federale initiatieven. Die taxshift maakt elektriciteit geleidelijk goedkoper ten koste van fossiele brandstoffen. 

Voor niet-residentiële afnemers komen er “degressieve tarieven” en de mogelijke budgeteffecten voor sociaal kwetsbare doelgroepen worden gecompenseerd via steun uit het Sociaal Klimaatfonds (gefinancierd Vlaamse taxshift: die budgetneutraal is voor de overheid.  

Industrie 

Voor de industrie zal gezorgd worden voor de juiste financieringsinstrumenten om de klimaattechnologieën bij ondernemingen versneld ingang te laten vinden en voor het optimale gebruik van de EU-hefbomen daarbij.  Het pilootproject ‘bijpascontracten’ (contracts for difference) dat de Vlaamse basisindustrie moet ondersteunen in de transitie naar low carbon-processen werd daarvoor opgestart en wordt continu opgevolgd. 

Het volledige regeerakkoord kan je hier terugvinden.

Alle platformen van ODE