ODE Bio-energieplatform organiseerde op 20 november 2024 samen met MINA, VARIO, SALV, departement EWI, OVAM en Vlaanderen Circulair een studiedag over de toekomst van bio-economie in Vlaanderen.
In vier verschillende beleidsnota’s wordt bio-economie vermeld: Omgeving, Landbouw, Economie en tussen de lijnen door ook bij Energie. Bio-economie wordt in de beleidsnota’s gezien als een economische innovatieve sector met lokale kansen in Vlaanderen. Dat blijkt ook uit de ‘Monitor bio-economie in Vlaanderen’: het is een innovatieve sector, gebaseerd op nevenstromen, die gerealiseerd wordt in partnerschappen over sectorgrenzen heen. Een systemische aanpak loont, maar zorgt voor de nodige uitdagingen.
De systemische aanpak van een bio-economie installatie werd onder andere geïllustreerd door Ecoson en ILvA met de presentatie van hun bedrijfscase.
Er was een levendige discussie met het publiek over hoe nieuwe bio-economie initiatieven in de toekomst praktisch uit te werken:
- Bio-economie is complex en elke actie moet het zicht houden op de brede bio-economiee. De vele ondernemers die nu al bezig zijn, slagen hier ook in en zorgen voor veel bijkomende voordelen buiten hun eigen sector, zoals vermindering van logistiek, reductie van milieu-impact en emissies, materiaalrecuperatie, ...
- De complexiteit van de bio-economie zorgt ook voor een complex beleidskader. De studiedag toonde dat er binnen de overheid zeker interesse is om het overleg in triple helix aan te gaan.
In het panel was er een warme oproep om een ‘bio-economie’ reflex in te bouwen wanneer er beleid wordt opgesteld. De activiteit is nooit dominant in een bepaald beleidsdomein, maar is sterk op het raakvlak van de verschillende domeinen.
Voor meer details in het verslag en de presentaties van de sprekers kan je terugvinden via deze link.