Bio-energie
Nieuwe studie over wetgeving biomassahubs

Nieuwe studie over wetgeving biomassahubs

24 februari 2025

In februari publiceerde B2BE Facilitator een nieuwe studie die de meest relevante wetgeving inzake biomassahubs in Vlaanderen in kaart bracht. De studie werd uitgevoerd door Möbius. De studie werd uitgevoerd na enkele workshops van B2BE Facilitator over het thema biomassahubs waaruit bleek dat wetgeving nog steeds één van de belangrijkste belemmeringen is. De studie is het resultaat van desktop research en interviews met beleidsmakers, experten en ervaringsdeskundigen.

De studie concludeert dat de wetgeving rond bio-economie aan heel wat verschillende beleidsdomeinen raakt: afval- en materialenbeleid, omgevingsbeleid, waterbeleid, energie- en klimaatbeleid en plattelandsbeleid. Verder speelt het ook op de verschillende beleidsniveaus (Europees, federaal, regionaal). Dit verhoogt de complexiteit en brokkelt coherentie tussen beleidsdomeinen af. Het onderzoek formuleert acht belemmeringen:

  • Een gebrek aan harmonisatie van afvalwetgeving tussen EU-landen en regio’s.
  • Huidige wetgeving zorgt voor hoge administratieve belasting
  • Productwetgeving is vaak niet afgestemd op innovatief gebruik van biomassareststromen;
  • Te hoge concentratie van gewasbeschermingsmiddelen kunnen valorisatie van reststromen verhinderen
  • Er is momenteel geen wettelijk kader rond boerderijcompostering
  • Omgevingsvergunningen laten weinig ruimte voor innovatie
  • Een regelluwe zone biedt geen uitweg voor de complexiteit van de wetgeving
  • Er is nood aan een vertaling van REDIII rond hernieuwbare energie op Vlaams niveau

 

Er is volgens de studie nood aan een verdere optimalisatie van de wetgeving om valorisatie van biomassastromen verder te stimuleren. Een betere afstemming tussen Europese lidstaten en het verder vereenvoudigen van wetgeving is daarbij cruciaal.

Lees de volledige studie via https://www.b2be-facilitator.be/nl/nieuws/nieuwe-studie-wetgeving-en-biomassahubs-een-360-blik-februari-2025

Alle platformen van ODE