Bio-energie
Nieuw rapport:

Nieuw rapport: "marktanalyse biomassareststromen"

26 maart 2025

OVAM publiceert elke twee jaar de Inventaris Biomassa. Deze inventaris geeft voor enkele belangrijke biomassareststromen aan hoeveel biomassa in Vlaanderen geproduceerd, ingezameld en verwerkt wordt, en welke de evolutie en bestemming is. Het 2024 rapport "Aanbod en bestemming biomassa(rest)stromen voor de circulaire economie in Vlaanderen" werd eind maart gepubliceerd. De analyses uit het rapport dragen bij tot het ontwikkelen van duurzamer biomassabeleid.

Toename valorisatie hout(rest)stromen uit de bossen

Voor elk van de mogelijke reststromen wordt een analyse gemaakt. We vatten enkele elementen over hout(rest)stromen samen. 

Het aanbod van hout(reststromen) uit de Vlaamse bossen wordt geschat op 726 000 m³. De afzet wordt geraamd op 1 000 000 m³. Daarvan is ongeveer 67% bestemd voor particulier brandhout en 33% stamhout voor de industrie. Een gebrek aan data in het aanbod van particulier hout verklaart het verschil in aanbod-bestemming.De terreinbeheerders doen echter inspanningen om de databeschikbaarheid en de accuraatheid te verbeteren. Er is vandaag nog geen uniforme methodologie. Dit bemoeilijkt de uitwisselbaarheid en de aggregatie van de data. De trend waarbij de houtreststromen uit bossen meer en meer worden gevaloriseerd, vaak als energietoepassing, lijkt zich door te zetten.

Studies tonen nog onbenutte (theoretische) potentiëlen en nieuwe opportuniteiten voor deze houtstromen. Er wordt verwacht dat een betere organisatie van de bosgroepen zal leiden tot de verkoop van meer stamhout (ongeveer 25%). Het opzetten van nieuwe (lokale) waardeketens vraagt om de harmonisatie en verdere verspreiding van kennis en het opzetten van samenwerkingsverbanden.

Het rapport stelt verder "gezien de huidige energietoepassing en het lokale karakter kan een uitbreiding van de call groene warmte faciliterend werken om kansen te bieden aan meer kleinschalige installaties (vanaf 300 kWth i.p.v. 1 MWth)".

Tot slot is een kader voor het digitaliseren van beheerplannen en uit te voeren beheer in Vlaanderen aangeraden, waarbij de uniformiteit, de uitwisselbaarheid en de betrouwbaarheid van data verhoogt, teneinde zowel valorisatiestrategieën als beleidsopvolging beter onderbouwd te kunnen realiseren.

Het volledige rapport kan u nalezen via: https://ovam.vlaanderen.be/biomassa-inventaris

Alle platformen van ODE