Bio-energie
Vlaams actieplan ‘Omzetting en implementatie van het Fit for 55 pakket’

Vlaams actieplan ‘Omzetting en implementatie van het Fit for 55 pakket’

28 april 2025

Op 14 juli 2021 publiceerde de Europese Commissie het pakket ‘Fit for 55’, een reeks wetgevende voorstellen die als bedoeling hebben om het Europese kader voor energie- en klimaatbeleid aan te passen aan de klimaatdoelstellingen die zijn vastgelegd in de Europese Klimaatwet. De Europese Klimaatwet trad in werking in juli 2021 en stelt een nieuwe Europese netto emissiereductiedoelstelling voorop van 55% tegen 2030, in vergelijking met referentiejaar 1990, en legt de doelstelling vast om tegen 2050 klimaatneutraliteit te behalen op Europees niveau.

Heel wat elementen uit dit omvangrijke pakket moeten door de drie gewesten worden geïmplementeerd. De Vlaamse Regering keurde net voor de paasvakantie een Actieplan ‘Omzetting en implementatie van het Fit for 55 pakket’ goed. Dit actieplan lijst de genomen en geplande acties van VEKA op, de timing, verantwoordelijkheden, de huidige hiaten en de afspraken met andere beleidsniveaus. De Vlaamse Regering keurde ook de nodige personeelsuitbreiding goed voor de verdere implementatie.

Enkele elementen uit het actieplan:

  • De omzetting van RED III moet in principe tegen 21 mei 2025 worden gerealiseerd. VEKA en Departement Omgeving zijn hier actief mee bezig, maar deze deadline zal niet worden gehaald. Een eerste goekeuring van het decreet wordt verwacht eind 2025, waarna finale stemming in 2026 zal volgen. De bijhorende besluiten zullen waarschijnlijk pas in 2028 ter goedkeuring worden voorgelegd. 
    • Einde van het Vlaams vereenvoudigd certificatieschema: het actieplan kondigt aan dat in de toekomst het huidige vereenvoudigd Vlaams certificatieschema om de herkomst en duurzaamheid van biomassa aan te tonen zal worden vervangen door de vrijwillige, Europees erkende certiferingssystemen. Zo wenst men de verhandelbaarheid te bevorderen en een administratieve vereenvoudiging te realiseren. 
    • Het actieplan suggereert de invoering van eventuele drempels voor de toepassing van de duurzaamheidscriteria in lijn met de Europese ondergrenzen in RED III. Het is echter onduidelijk of de grenzen effectief zullen worden overgenomen. 
  • Er wordt een samenwerkingsakkoord tussen de gewesten en het federale niveau opgesteld voor de implementatie van ETS 2. Daarna volgen omzettingsdecreten – en besluiten. De definitieve goedkeuring van het decreet wordt verwacht tegen Q4 2025, de definitieve goedkeuring van het besluit wordt verwacht tegen Q3-Q4 2026.

  • België moet tegen 30 juni 2025 een plan dienen voor de besteding van het Social Climate Fund. Volgens de huidige inschatting zal er ongeveer 1,66 miljard euro tussen 2026-2032 naar het Social Climate Fund stromen te verdelen onder de drie gewesten. Deze fondsen moeten besteed worden aan het ondersteunen en beschermen van kwetsbare gezinnen en micro-ondernemingen voor de gevolgen van ETS 2. VEKA werkt hiervoor voorstellen uit.

Alle platformen van ODE