Op 13 mei 2025 organiseerde het collectief CoDE een masterclass rond het thema sectorkoppeling. Het event focuste op een geïntegreerde aanpak rond energie in en rond bedrijven.
Sectorkoppeling is een concept binnen de energietransitie dat verwijst naar de integratie en samenwerking tussen verschillende energiedragers en sectoren, zoals elektriciteit, warmte, mobiliteit en industrie. Dit met als doel om energie-efficiëntie te verhogen, hernieuwbare energiebronnen beter te benutten, en CO₂-uitstoot te verminderen door een slimmer en flexibeler energiesysteem te creëren. Niet louter op niveau van één bedrijf, maar ook dat van de volledige maatschappij.
De masterclass bracht een vijftiental leergierigen samen op het bedrijventerrein Keiberg-Vossem. Dit bedrijventerrein zet in op een integrale aanpak van de water- en energiehuishouding. Zo zet het bedrijventerrein in op een collectieve aanpak voor waterrecuperatie en heeft een warmte- en koudenet die de bedrijven van warmte en koude voorziet. Daarnaast werkt het bedrijventerrein aan DC-oplossingen. Na een eerste uiteenzetting door Sweco en Entras over een projectmatige aanpak en procesplanning binnen de industrie kwamen in de namiddag heel wat cases aan bod. Afsluiten deden we met een bezoek aan het bedrijventerrein.
Thibaut De Vuyt, bestuurder bij Biosynergy presenteerde zijn eigen case op het bedrijventerrein in Ronse. Biosynergy baat er een biomassa-installatie uit die via een warmtenet diverse afnemers van warmte voorziet. De Industriezone Pont West wordt in verschillende fases verder verder uitgebouwd. Bij de uitrol van het warmtenet wordt daarom niet enkel aan de vraag van vandaag, maar ook aan de warmtevraag van morgen gedacht. Daarnaast deelt Biosynergy niet enkel warmte met de andere bedrijven, ook rond biodiversiteit en circulaire materialen wordt er samengewerkt op het bedrijventerrein. Thibaut presenteerde de uitdagingen, successen en toekomstvisie van het project en maakte zo de deelnemers warm om zelf met sectorkoppeling aan de slag te gaan.