Bio-energie
Steun voor fossiele brandstoffen steeg in 2022

Steun voor fossiele brandstoffen steeg in 2022

24 juni 2025

De directe fossiele subsidies bleven de laatste jaren stabiel op ongeveer 2,5% van het BBP volgens onderzoek van de FOD Financiën. Deze subsidies remmen duurzame initiatieven zoals warmtepompen en warmtenetten af.

De FOD Financiën en de FOD Volksgezondheid publiceerden in juni de vierde federale inventaris van subsidies voor fossiele brandstoffen. Deze toont dat fossielebrandstofsubsidies in 2022 substantieel en stabiel blijven. Dit terwijl tegen 2030 alle subsidies aan fossiele brandstoffen moeten worden stopgezet in lijn met de Europese wetgeving. Op 4 juni 2025 publiceerde de Europese Commissie haar voorstel van Landenspecifieke aanbevelingen waarbij België opnieuw wordt gevraagd om werk te maken van het uitfaseren van fossiele brandstofsubsidies voor verwarming en transport.

Jean-Luc Crucke, Federale Minister van Mobiliteit, Klimaat en Ecologische Transitie reageerde op de resultaten: “Deze inventaris bevestigt wat we al lang weten: wie vandaag fossiele brandstoffen subsidieert, zal daar morgen de prijs voor betalen. We moeten dringend een eerlijker en duurzamer belastingsysteem invoeren dat investeringen in klimaatvriendelijke alternatieven stimuleert, in plaats van onze afhankelijkheid van fossiele energiebronnen in stand te houden. Daartoe analyseren we momenteel de mogelijke maatregelen, hun timing, en zullen we binnenkort een voorstel voorleggen aan de minister van Financiën. De regering moet snel beginnen met het afbouwen van deze subsidies.”

Vanuit ODE pleiten we voor een snelle uitfasering van de subsidies voor fossiele brandstoffen. Een verschuiving van de taxen op elektriciteit naar gas en de implementatie van ETS2 zijn noodzakelijk om zoals de minister stelt vandaag al de juiste signalen te geven aan de eindklant.

Meer informatie over de inventaris van subsidies voor fossiele brandstoffen kan u hier terugvinden.

Alle platformen van ODE