Bio-energie
Green Deal huishoudelijke houtverwarming

Green Deal huishoudelijke houtverwarming

28 april 2020

Midden maart publiceerde de Vlaamse administratie een studie over de uitfasering van oude, vervuilende houtkachels en open haarden in het kader van de Green Deal Huishoudelijke verwarming.

ODE ondertekende de Green Deal en zit mee in de stuurgroep.

Voor ODE is het niet alleen belangrijk open haarden en houtkachels te vervangen door toestellen met een lagere uitstoot. Het is even cruciaal het hout op de juiste plaats energetisch te valoriseren. Mensen verbranden niet-verontreinigd, behandeld afvalhout (B-hout) nog al te vaak illegaal in een open haard. Naast sensibilisering kan ook een aanpassing van de prijszetting in gemeentelijke containerparken zorgen dat deze meer afvalhout inzamelen. Een kwalitatieve bio-WKK met performante rookgasfiltering kan dan de niet-recycleerbare fractie van het B-hout op een duurzame manier energetisch valoriseren. De groene warmte kan dan richting industriële afnemers en/of woningen.

Het is belangrijk om residentieel de juiste verwarmingsbron op de juiste plaats te gebruiken. ODE maakte een beslissingsboom voor huishoudelijke verwarming waarin hoog rendement pelletketels hun plaats hebben naast warmtepompen en warmtenetten. Bij zo’n pelletketel is de brandstof gestandaardiseerd en het verwarmingstoestel geautomatiseerd, waardoor de emissies veel lager uitvallen en ze een hoger rendement halen. Bijvoorbeeld in moeilijk te isoleren landelijke woningen ver van een warmtenet kan een hoog rendement pelletketel een zeer goed alternatief zijn om een mazoutketel te vervangen.

 

Alle platformen van ODE